• N-Euro festivali pealavala aastal 2014
  • Söömapüha peab ikka olema
  • Toiduvalmistamise võistlused
  • toidulaat
  • Üleriigiline Kalapüügivõistlus - Kalake
  • Oodatud on nii suured kui väikesed

Eesti keelesfineng

Hea Toidu Festival - Grillfest 2019

7.-8. juuni 2019 Pärnu Vallikääru aasal kell 11.00-23.00

Esitleja

Suurtoetaja

Uudised & teated

Käsitöösiidrid ja -õlled võtavad Grillfestil omavahel mõõtu

Juuni teine nädalalõpp toob Pärnu Vallikäärus toimuvale Hea Toidu Festivalile kokku eriliselt professionaalse valiku käsitöösiidreid ja -õllesid, mida külastajad kohapeal degusteerida ja hinnata saavad. Toimub humoorikas võistlus: kas siider on parem kui õlu või vastupidi? Teiste seas on maitsmiseks õllefestivalidel auhinnatud käsitööõlled ning Eesti siidrite kõrval käsitöösiidrid kogu maailmast, mida jaekettides ei müüda.

Tänavune Hea Toidu Festival toob sõbrad ja rivaalid ehk käsitöösiidrid ja käsitööõlled ühtse telgi alla, mis kannab nime “Hea Joogi Ala”. Sellel alal on võimalik huvilistel tutvuda käsitööõlledega ja siidritega erinevatest riikidest. 

Õllemeeskonna seas on esindatud Eesti Väikepruulijate Liitu kuuluvate õlletegijate käsitööjoogid Tankeri, Käbliku, Pihtla, Purtse ning UJH Man´s brewery valikust, mille valmistajad tegutsevad eri paigus üle Eesti. Teiste seas on maitsmiseks on väljas näiteks nii Soome õllefestivalil auhinnatud kui ka Rootsi suurimatesse jaekettidesse valitud Eesti käsitööõllesid.

Siidrimeeskonnas on esindatud City Cider, Peenjoogivabrik Nudist, Siidrikoda ning uustulnuk Peter Soom Works. Siidrite valik aga haarab gloobust sarvist ning esitleb siidriõunast valmistatud tanniiniseid haruldasi jooke Prantsusmaalt ja mujalt, käsitöösiidreid tutvustava Siidrimaja poolt ning Põhja-Hispaania kuivi siidreid maaletoova WineMe poolt.

Siidrimaja perenaise Kaire Jakobsoni sõnul on festivali külastajatele loodud võimalus saada osa “Hea Joogi Alast” eriline just seetõttu, et pakub proovimiseks korraga niivõrd paljusid erinevaid käsitööjooke. “Näiteks käsitöösiidri puhul on oluline teha vahet, et tegemist on õunamahlast valmistatud tootega, mille tooraineks pole õunamahlakontsentraat. See on suur erinevus nii tootmise tehnoloogias kui ka maitses. Samuti on oluline teada, mis maitsega on muu maailma siidrid, võrreldes Eestiga,” rõhutab Jakobson. 

Jakobson lubab, et muuhulgas saab proovida ka saksa siidrit, mida valmistati vaid 400 pudelit ning mille valmistamise tehnoloogia on ülimalt riskantne ja keeruline. “Praeguseks on see siider juba kolm aastat küpsenud ning seetõttu parimas maitsebuketi tasakaalus,” räägib Jakobson.

Käsitööõllede poolel on aga vastu panna näiteks hiljuti Rootsi suurimasse kaubandusketti valitud lahjemad pale ale stiilis õlled ning Soome õllefestivalil pronksi vääriliseks tunnistatud käsitööõlled.. “Kindlasti on see hea võimalus tulla ja proovida erinevaid käsitööjooke - nii nendel, kes seda valdkonda juba pisut tunnevad ja uusi maitseid degusteerida tahaksid, kui ka nendel, kel on alles esimene kokkupuude käsitööjookidega. See on hea võimalus erinevaid stiile ja maitseid hinnata ning käsitööjookide kultuurist osa saada,” kutsub Tankeri õllepruulikoja müügijuht Jaagup Rooso festivali külastama.

Nii Jakobsoni kui ka Rooso sõnul võetakse käsitööjookide tootjate poolt festivalialale kaasa veel teisigi maitseüllatusi. “Näiteks on Hea Joogi Ala telgis belglane Francois, kes on Belgiast pärit kolmanda põlve leivameister ja pakub jookide kõrvale juuretisest tehtud ja puuahjus küpsetatud leiba,” vihjab Jakobson elamustele, mille osalisteks kõik Hea Joogi Ala külastajad saavad.

Sellele, kas peale jäävad käsitööõlled või -siidrid, saab iga festivalikülastaja ise oma hinnangu anda. “Kuulutame “Hea Joogi Alal” välja humoorika mõõduvõtu siidri ja õlle vahel, mis tähendab, et Grillfestivali kummalgi päeval saavad külastajad hinnata, kumb jook, kas siider või õlu, erilisema elamuse jätsid. Oleme ise ka põnevil, kui tihe see võistlus saab olema, ning kajastame tulemusi jooksvalt kogu võistluse ajal,” räägib Jakobson.

siiderõluuudis.jpeg