Hea Toidu Festival - Grillfest 2007
Laupäeval, 16. juunil, toimus Türi rannas ja järve ääres Eesti toidukultuuri festival. Festivali külastas päeva jooksul kuni 15000 inimest, sissepääs oli kõigile tasuta.
Pildigalerii
Laupäeval, 16. juunil, toimus Türi rannas ja järve ääres Eesti toidukultuuri festival. Festivali külastas päeva jooksul kuni 15000 inimest, sissepääs oli kõigile tasuta.
Rahvale pakkusid huvi kõik festivalialad - Maks&Moorits piknikuala, "Kala teeb head"-ala, Wõro BBQ-võistluste ala ja Talleggi terviselava. Eriti populaarsed olid Eesti toidu ala ning grillimisvõistluste ala. E-Piima juustulava ehk pealava ette kogus enim inimesi ansambel Kihnu poisid. Pidevas kasutuses oli ka Juku Mängumaa, kust oli nii mõnelgi lapsevanemal raske oma võsukest koju meelitada. Rekordarvu publikut tõi E-Piima juustulava ette ka Rakvere lihakombinaadi, Santa Maria ja Talleggi poolt korraldatav rahvalik koolitusprogramm "Eesti Rahwa Grillikool".
Eesti toidu alal toimunud degustatsioonides osales 2/3 festivali külastanud inimestest - ära jagati ja täideti kõik 10000 degustatsioonilehte.
Rahva poolt enimhinnatumad tooted olid tootegrupiti järgmised: lihatoode - kuivatatud põdravorst, kalatoode - külmsuitsu korbuša, maiustus – martsipan, köögi- ja aedviljatoode – rabarberi-maasika smuuti, piimatoode – sulatatud suitsumaitseline juust, teraviljatoode – mahe rukkileib, tervisetoode – soja kreem.
E-Piima juustulaval toimunud Maks&Moorits heategevusliku oksjoni käigus kerkis BBQ-põrsa hinnaks 1500 krooni, mille Maks&Moorits esindaja Riina Aamisepp Järvamaa Diabeetikute Seltsile kohapeal ka üle andis.
Rakvere lihatöötuse, Meira ja Selveri poolt korraldatud "Eesti Meistrivõistlustel Grillimises 2007" selgus, et eesti parimad searibi grillijad töötavad maitseainete ja kohvitoodetega tegelevas ettevõttes Meira. Fantaasiarikkamad grillkokad on aga pärit Türilt! „Türi Vallavalitsuse võistkonna valmistatud fantaasiaroogade vooru võidutöö oli tõeliselt isuäratav. See oli koostatud iseküpsetatud grillitud leivast, mis oli täidetud endavalmistatud kiluvõidega ning millele lisaks esitleti meest, moosist ja maitsetaimedest valmistatud mopkastmega kaetud (glasuuritud) grillitud pirne,” kirjeldas fantaasiavooru võidutööd Enn Tobreluts. Ta lisas kiitvalt, et enamik võistlusroogadest olid igati sellised, mida võiks julgelt lauale panna ja mida järele ei jäetaks. Ribigrillimises sai teise koha võistkond „Hüdroehitus” ning kolmanda „Käo kommuun”. Fantaasiavoorus jäid teist kohta jagama võrdsete punktidega võistkonnad Tallinna Külmhoone, ajakiri Naised ning Eesti juustu tegija. Kolmanda koha sai Selveri võistkond. Kokku osales grillvõistlustel 40 võistkonda ehk üle 500 grillmeistri.
Wõro ja Eesti Barbecue Assotsiatsiooni poolt korraldatud Lihaküpsetamise Karikavõistluste Türi etapil osales kokku 8 võistkonda. Kõigis kolmes võistluskategoorias (ribikategooria, veiseliha kategooria ja parima esitluse kategooria) osutus parimaks võistkond "Türi pritsumehed".
Talleggi terviselaval juhatas rahva rõõmuks sportlikke publikutegevusi Ott Kiivikas ja esinesid showgrupid ning valiti Türi suvemiss ja suvemees.
Külastajaid teenindas ka Pangabuss ja SMS-laenu telk, erilist heakskiitu pälvis Speedesti motoparkla kuhu külalistel oli tasuta võimalik parkida mootorrattaid, rollereid, jalgrattaid ja ATV-sid.
Arvukad toidukauplejad pakkusid erinevaid põnevaid roogasid ja toidukaupu nii tarbimiseks kohapeal kui koju kaasa ostmiseks.
„Festivalil ei toimunud ühtegi märkimisväärset intsidenti, millega politsei oleks tegelema pidanud,” kinnitas Grillfestil korra tagamist juhtinud Türi konstaablijaoskonna juhtivkonstaabel Tarmo Kivi.
Nii eksponentide kui külastajate arv ja tänulikkus näitas selgelt, et tootjatel ja tarbijatel on sisuka toidufestivali vastu huvi. Eksponentide, toetajate, publiku ja korraldajate nimel suur tänu ka ilmataadile!
Auris Rätsep
Festivali peakorraldaja
E-mail: festival@grillfest.ee
Telefon: 5543000