Grillitarkust ja -rõõmu ning uut toiduinfot vajab iga Eesti pere ja seepärast toob Grillfest üks kord aastas suure verivorstipeo koju kätte! Viisakas on külla minna sinna kuhu kutsutakse ja Eesti kombe kohaselt võtab Grillfest külakostiks kaasa ohtralt peo partnerite häid ja paremaid talviseid toidu-uudiseid, mida peo jooksul külalistele lahkesti tutvustame ja serveerime.
Eesti Verivorsti Pidu - Grillfest tuleb külla! degustatsioonipeo eesmärk on tutvustada poodides sel hooajal saadaolevaid verivorste, mille valik on suur. Peol küpsetatavaid vorste saab maitsta tasuta, et poodi minnes oleks teada millist vorsti osta. Lisaks tutvustame ka teisi talvehooaja toidutooteid - kastmeid, salateid, jooke, magusat ja pagaritooteid. Meeleolukal võistlusel "Eesti meistrivõistlused verivorsti toppimises" selgitame ka riigi andekaima verivorstitoppija ja lisaks õpime verivorstikoolis koduste vahenditega ise verivorsti valmistama.
Kohtumiseni Eesti Verivorsti Peol - Grillfest tuleb külla! igal aastal - oodatud on kõik, sissepääs on tasuta!
TULEMAS
VIII EESTI VERIVORSTI PIDU - GRILLFEST TULEB KÜLLA! 2024
Toimumiskoht: T1 Tallinn katuseterrass ja 4. korruse peoala
Päev: Laupäev, 7. detsember
Algus / lõpp: 11.00 / 15.00
Sissepääs: Tasuta
AJAKAVA (KOOSTAMISEL)
11.00 - Black & White Dance esitleb: Pärnu suvi 2024 "Grillfest Äike-Päike" flashback
11.10 - Rakvere LK esitleb: Rakvere verivorst, Koore ja röstsibulaga verivorst, Miniverivorst suitsulihaga ja Verikäkk jõhvikatega
11.15 - maitsemaailm.ee esitleb: Flying Goose Sriracha tuline tšillikaste, Flying Goose Sriracha-majoneesikaste, Flying Goose Sriracha suitsune tšillikaste
11.20 - Balsnack esitleb:
11.25 - A.Le Coq esitleb: glögi ja ananassimahl
11.30 -
11.35 -
11.40 - Tallegg esitleb: Verivorstid kanaliha ja ploomidega
11.45 - Black & White Dance esitleb: Lady Gaga special
11.55 - Eesti rahva verivorstikool „Kuidas valmistada verivorsti kodustes tingimustes ja käepäraste vahenditega“. Õpetab Kairi Timusk (Tartu Rakenduslik Kolledž, kutseõpetaja).
12.15 - Maks & Moorits esitleb: Willemi verivorstikesed tatraga, Memme verivorst ja Tooma verivorstike lambasooles
12.20 - maitsemaailm.ee esitleb: REINE DE DIJON Dijon sinep ja REINE DE DIJON Teraline sinep
12.25 - Maks & Moorits esitleb: Tooma verivorstike peekoniviiludega, Maitselt Mahe verivorst suitsupeekoniga ja Klassikaline verikäkk viilutatud
12.30 -
12.35 -
12.40 -
12.45 - Nõo Lihatööstus esitleb:
12.50 - Black & White Dance esitleb: Contemporary show
13.00 - Eesti meistrivõistlused verivorsti toppimises 2024 (registreerimine osalemiseks toimub kohapeal)
13.20 - Karni esilteb:
13.25 - maitsemaailm.ee esitleb: sojakastmed...
13.30 - Saare Kala esitleb:
13.35 - A.Le Coq esitleb: jõuluporter
13.40 - Black & White Dance esitleb: Show- ja klubitantsud
13.50 - Rannarootsi esitleb:
13.55 - valmistume kontserdiks 1. korrusel...
14.00 - T1 Tallinn suur kontsert, esinevad: The Swingers, Birgit Sarrap & Ott Lepland
15.00 - peo lõpp
SUUR VERIVORSTITOODETE DEGUSTATSIOON - GRILLFEST TULEB KÜLLA!
Kui "Grillfest tuleb külla!", siis saab degusteerida head ja paremat, sellel peol siis suures valikus selle hoioaja parimad verivorstitooted, lisaks nende juurde sobilikud salatid, kastmed ja joogid. Jälgi postitusi peo Facebookis ja täpse ajakava avaldame enne pidu ka siin lehel! Toodetega osalemiseks kirjuta meile verivorstipidu@grillfest.ee!
EESTI MEISTRIVÕISTLUSED VERIVORSTI TOPPIMISES
Eesti meistrivõistlused vervorsti toppimises on Eesti Grilliliidu iidne traditsioon ja siin selgub riigi parim verivorsti toppija! Võistlusele registreerumine toimub kohapeal!
EESTI RAHVA VERIVORSTIKOOL
Eesti rahva verivorstikool „Kuidas valmistada verivorsti kodustes tingimustes ja käepäraste vahenditega“. Õpetab Kairi Timusk (Tartu Rakenduslik Kolledž, kutseõpetaja).
EESTI GRILLI GALA MAITSEHINDAMINE
Eesti Grilliliidu kohtunikud pimehindavad jaekaubanduses saadaolevaid verivorste ja verikäkke, hindamise tulemusena selguvad "Aasta Verivorst" ja "Aasta Verikäkk". Eesti Grilli Gala info: www.grilligala.ee
KORRALDAJAD
Degustatsioonid: Annely Järvsalu (verivorstipidu@grillfest.ee, annely@grillfest.ee, 5559 5534)
Üldkorraldus: Auris Rätsep (auris@grillfest.ee, 5043000)
MTÜ Grillfest koostöös MTÜ Eesti Grilliliit ja T1 Tallinn
TOIMUNUD
-
VII EESTI VERIVORSTI PIDU 2023 - GRILLFEST TULEB KÜLLA!
Toimumiskoht: Tallinn, Lasnamäe Centrumi peoala
Päev: Laupäev, 9. detsember 2023
Algus / lõpp: 10.00 / 15.30
Sissepääs: TasutaEesti Verivorsti Pidu - Grillfest tuleb külla! on Grillfesti ja Eesti Grilliliidu talvine missioonisündmus populariseerimaks talvel grillimist, küpsetatavaid talvetooteid ja nende juurde hästi sobivaid toiduaineid.
EESTI VERIVORSTI PIDU 2023 - GRILLFEST TULEB KÜLLA! FOTOGALERII:
EESTI VERIVORSTI PIDU 2023 - GRILLFEST TULEB KÜLLA! VIDEOKOKKUVÕTE:
EESTI MEISTRIVÕISTLUSED VERIVORSTI TOPPIMISES 2023 (REPORTER+):
EESTI MEISTRIVÕISTLUSED VERIVORSTI TOPPIMISES VÕISTLUSE MUUSIKA:
PEO AJAKAVA
Ajakava peo välialal:
10.00 - Avatakse pääs peoalale
10.45 - Eesti Grilliliidu kohtunike poolt teostatav Eesti Grilli Gala verivorstide ja -käkkide pimehindamise algus
11.00 - A. Le Coq esitleb: Pirni-mango-spinati supersmuuti odravõrsete ja ingveriga, Kirsi-banaani-mango supersmuuti odravõrsetega ja Kirsi-arooniaglögi
11.10 - Saare Kala toodete degustatsioon
11.20 - Rannarootsi esitleb, BBQ Entertainment küpsetab: Täistera verivorst, EHE peened verivorstid, Päkapiku verivorstid
11.35 - D.T.L. esitleb: FLYING GOOSE Sriracha tšillikaste küüslauguga, Flying Goose Sriracha musta tšilli kaste, Flying Goose Sriracha suitsune tšillikaste, Flying Goose Sriracha tuline tšillikaste ja Flying Goose Sriracha-majoneesikaste
11.40 - D.T.L. esitleb: REINE DE DIJON Dijon sinep ja REINE DE DIJON Teraline sinep
11.45 - D.T.L. esitleb: SEASIR Hele sojakaste, SEASIR Premium sojakaste ja SEASIR Sojakaste vähesoolane
11.50 - Karni esitleb, BBQ Entertainment küpsetab: Kahe sibula verivorstid, Suitsused verivorstid, Verivorst Pärli ja Vana aja verikäkk
12.10 - Salvest esitleb: Koreapärane porgandisalat, Karamelliseeritud sibul, Pohlasalat, Pohlamoos ja Adžika
12.25 - Maks & Moorits esitleb, BBQ Entertainment küpsetab: Memme verivorst, Miniverivorstikesed toorsuitsupeekoniga, Tooma verivorstike lambasooles, Maitselt Mahe verivorst suitsupeekoniga ja Klassikaline verikäkk
12.50 - BBQ Entertainment esitleb: Stokes BLOODY MARY TOMATIKETŠUP viina ja Worcesterhire kastmega, Stokes KREEMINE MÄDARÕIKAKASTE ja Venturini Baldini Balsamic Vinegar of Modena IGP
13.00 - Liipa Talu Jõulumaa päkapikkude tervitusesinemine
13.05 - Rakvere LK esitleb, BBQ Entertainment küpsetab: Verikäkk jõhvikatega, Peenikesed verivorstid jõhvikamoosiga, Rakvere verivorst
13.20 - Kapten Grant esitleb: Soolatud lõhe lõik ja Heeringafilee
13.30 - Nõo Lihatööstus esitleb, BBQ Entertainment küpsetab: Verivorstid Muhu leivaga, Verivorstid musta ploomiga, Vanaema verivorst ja Nõo Fitlap verivorstid broilerilihaga
13.50 - A. Le Coq esitleb: Jõuluporter
14.00 - Linnamäe Lihatööstus esitleb, BBQ Entertainment küpsetab: Linnamäe klassikaline verivorst ja Hirvelihaga ürdivõine verivorst
14.10 - Eesti Rahva Grillikool Live + degustatsioon: "Kuidas küpsetada verivorsti grillil nii, et see katki ei läheks ja näeks hea välja?" Degustatsiooniks küpsetab Tarmo Annus / BBQ Entertainment
14.30 - Kapten Grant esitleb, BBQ Entertainment küpsetab: Toored kooritud hiidkrevetisabad ja Pangasiuse filee
14.45 - Valmistumine Eesti meistrivõistlused verivorsti toppimises 2023 tomumiseks siseruumis (osalemiseks registreerimine kohapeal)Ajakava peo sisealal:
12.00-16.00 - Meisterdame kuuseehteid ja aknakaunistusi ning mängime ja võistleme koos maskottidega
13.00 ja 14.00 - Esineb mustkunstnik Marko
12.00-16.00 - Teeme näomaalinguid
15.00 - Eesti meistrivõistlused verivorsti toppimises 2023 (osalemiseks registreerimine kohapeal)
15.30 - Peo lõpp
PEOL OSALEJAD:
Saare Kala
D.T.L.
Linnamäe Lihatööstus
BBQ Entertainment
Rakvere LK
Nõo Lihatööstus
Kapten Grant
Maks & Moorits
Rannarootsi
Salvest
Karni
A. Le Coq -
VI EESTI VERIVORSTI PIDU 2022 - GRILLFEST TULEB KÜLLA!
VI EESTI VERIVORSTI PIDU LÄKS KORDA!
Laupäeval, 26. novembril, toimus Sauel, Grillikaubamaja peoplatsil järjekorras kuues Eesti Verivorsti Pidu - Grillfest tuleb külla!. Maitsva rahvapeoga tutvustati Eesti verivorstide tootjate sel aastal pakutavaid verivorste ja verikäkke ning tutvustati ka muid väärt toidutooteid mis meie talvisele toidulauale hästi sobivad. Peo korraldamise eesmärk on tutvustada talvehooaja toidutooteid selleks, et poodi minnes oleks täpselt teada mida osta tasub. Sissepääs Eesti Verivorsti Peole on tasuta.
Novembrikuu viimasel laupäeval kell 11.00 süütas Grillikaubamaja grillitiim Raido Rondo juhtimisel Traegeri pelletigrillid ja meistervõistkond BBQ Semud Kairi Timuski juhtimisel suure isetehtud söegrilli, et kõigile huvilistele pakkuda maitsmiseks Eesti verivorsti tootjate selle talve parimaid hooajatooteid. Rahvale degusteerimiseks serveeriti rohkem kui 20 erinevat jaemüügis saadaolevat verivorsti ja verikäkki, mida tutvustas pidulistele kõnejuht Auris Rätsep.
Grillfesti degustatsiooninaiskond Annely Järvsalu korraldamisel ja kõnelemisel esitles toidutooteid mis lisaks verivorstidele meie talvisele toidulauale hästi sobivad. Nii tulid päeva jooksul esitlemisele joogid, juustud, salatid, kastmed ja magustoidud.Peo avasid tantsushow’ga Liipa Talu Jõulumaa päkapikud koos Liipa Talu jõuluvana Engelberthiga, misjärel liiguti Grilliakadeemia saali kus Tallinna Teeninduskooli pedagoog Kristi Tiido õpetas huvilistele ise verivorsti valmistama.
Päeva lõpus peeti traditsiooniliselt ka „Eesti meistrivõistlused verivorsti toppimises”. Viie finalisti hulgast osutus võitjaks lihaküpsetajana tegutsev hobikokk Oliver Tätte, kes toppis pulga ja lehtriga seasoolde ühe minuti jooksul kõige pikema verivorsti tulemusega 85 cm.
Peo jooksul hindas Eesti Grilliliidu kohtunikud pimehindamise teel 19 verivorsti, mille seast selgub peojärgsel nädalal punktide kokkulugemisel „Aasta Verivorst 2022“ ja "Aasta verikäkk 2022" tunnustusmärkide saajad. Auhind ise antakse üle Pärnu Grillfestil 9. juunil toimuval Eesti Grilli Galal.
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp: "Sellised toidusündmused, kus tunnustatakse tublisid Eesti toidutootjaid tänu kellele on, mida poes valida, on väga tänuväärsed!"
Eesti Verivorsti Pidu - Grillfest tuleb külla! korraldajad on Grillfest, Eesti Grilliliit ja Grillikaubamaja. Korralduspartnerid on Saue vallavalitsus, Eesti Toiduainetööstuse Liit ja Traeger.
Eesti Verivorsti Pidu on Grillfesti ja Eesti Grilliliidu talvine missioonisündmus populariseerimaks talvel grillimist, küpsetatavaid talvetooteid ja nende juurde hästi sobivaid toiduaineid.
SUUR PILDIGALERII / PHOTO GALLERY
VIDEOMEENUTUS / AFTERMOVIE
VERIVORSTI TOPPIMISE ÕPETUS
Laupäev, 26.11.2022, kell 11.00-16.30 Grillikaubamaja peoplatsil ja Grilliakadeemias (Saue, Tule 10)
Ajakava
10.30 – Süüdatakse grillituled, peoplats on avatud!
11.00 – VI Eesti Verivorsti Peo avamine, esinevad Liipa Talu Jõulumaa jõuluvana Engelberth ja päkapikud
11.20 – Grilliakadeemia kutsub: Verivorsti valmistamise õpituba, esineb Teko (verivorsti)pedagoog Kristi Tiido (Grilliakadeemia siseruumis, kestvus kuni 45 min)
11.30 – Tallegg degustatsioon: Fitness kintsulihast toorvorstid, Fileest ahjuvorstid suitsujuustuga ja Rakvere LK degustatsioon: Šašlõki toorvorstid ja Ahjuvorstid röstsibulaga
11.45 – Epiima juustude degustatsioon: Sulatatud Suitsujuust Singiga, Lepasuitsu Eesti Juust, Bresto
12.00 – Rakvere LK degustatsioon: Jõhvikate ja jõuluvürtsidega verivorstid, Rakvere verivorst, Klassikalised miniverivorstid, Pühade verivorst peekoniviiludega ja Verikäkk
12.15 – Atla Distillery degustatsioon
12.30 – Maks&Moorits degustatsioon: Memme verivorst ja Miniverivorstikesed toorsuitsupeekoniga
12.45 – Tanker degustatsioon: Black Pearl “Nihiru” Ryewine Scottish whiskey BA, Black Pearl “Tatakoto” Black barleywine Bourbon BA ja Sauna Session Zero
13.00 – Maks&Moorits degustatsioon: Tooma verivorstike peekoniviiludega ja Verikäkk koore ja sibulaga
13.15 – A.Le Coq degustatsioon: Special Dark
13.30 – Karni degustatsioon: Verivorstid jõhvikatega, Verivorst ampsukad ja Verikäkk jõhvikatega
13.45 – Thormi degustatsioon: Taimevalgu taimevorst ja Taimsest valgust pihv
14.00 – Epiima degustatsioon: Grilljuust
14.15 – Salvesti kastmete degustatsioon: Salvest Adžika ketšup, SALVEST Salsa kaste ja SALVEST BBQ kaste
14.30 – Rannarootsi degustatsioon: Päkapiku verivorstid ja Mini-verikäkk
14.45 – Salvesti salatite degustatsioon: Salvest Pohlasalat, SALVEST Koreapärane porgandisalat ja SALVEST Punane praekapsas
15.00 – Nõo Lihatööstuse degustatsioon: Vanaema verivorst, Taadi verivorstid ja Särtsakad verivorstid
15.15 - Eesti Verivorsti Peo ametlik grilliaparaat: Traegeri pelletigrill. Kuidas grillida pelletigrillil verivorsti? Esineb Grilliakadeemia õppejõud ja praktik Raido Rondo.
15.30 – VICI degustatsioon: Surimi Kama (surimipulgad), Traditsiooniline Atlandi heeringafilee (ilma õlita) ja Ensalada heeringafilee salat punase peediga
15.45 – Epiima pudingite degustatsioon: PUDING Kukekommi maitsega ja PUDING Šokolaadi maitsega
16.00 – Grilliakadeemia kutsub: Eesti meistrivõistlused verivorsti toppimises 2022 (osalejate registreerimine päeva jooksul kohapeal)
16.30 – Pidu jätkub Grilliakadeemias...Kogu peo ajal toimuvad Atla Distillery toodete tutvustused ja degustatsioonid.
Kõiki peol degusteeritavaid toiduaineid saab kohapeal Grillikaubamajas soovi korral lisamaitsestada Don Marcos maitsetoodetega.
KORRALDUSPARTNERID
Toimumiskoht: Grillikaubamaja ja Grilliakadeemia
Küpsetuspartner: BBQ Semud
Peo ametlik grillisüsi: Grillep
Peo grilliaparaadid: Traeger pelletigrillid
Peo avamine: Liipa Talu Jõulumaa
Tualetid: Käimlarent OÜ
KORRALDAJAD
Eesti Verivorsti Peo korraldaja on Hea Toidu Festival - Grillfest koostöös Eesti Grilliliit ja Grillikaubamaja.
Degustatsioonide korraldaja ja kõnejuht: Annely Järvsalu, 5559 5534, annely@grillfest.ee
Verivorstide küpsetamise korraldaja: Kairi Timusk (grillivõistkond BBQ Semud)
Üldkorraldus ja peo kõnejuht: Auris Rätsep, 504 3000, info@grilliliit.ee
-
V EESTI VERIVORSTI PIDU 2021
Suur fotogalerii
V Eesti Verivorsti Pidu on toimunud!
27. novembril toimus Sauel, Gardeki peoplatsil järjekorras viies Eesti Verivorsti Pidu. Maitsva rahvapeoga tutvustati Eesti verivorstide tootjaid ning nende talvehooaja tootevalikut. Sissepääs peole oli tasuta.
Novembrikuu viimasel laupäeval kell 12.00 süütasid Eesti Grilliliidu grillimeistrid Saue linnas Pit Bossi keraamilised ja pelletigrillid, et kõigile huvilistele pakkuda maitsmiseks Eesti verivorsti tootjate selle talve hooajatooteid. Degusteerimisele tuli 22 erinevat jaemüügis saadaolevat verivorsti ja verikäkki ning nende juurde sobivad kastmed, salatid ja joogid. Peol küpsetatud vorste sai maitsta tasuta, et hiljem poodi minnes oleks juba teada, millist vorsti osta.
Peale degusteerimise oli Eesti Verivorsti Peol vaadata ja õppida veelgi. Peo avasid tantsushow’ga Liipa Talu Jõulumaa päkapikud ning kuni kella 13.00-ni võttis laste kingisoove ja kirju vastu Liipa Talu jõuluvana Engelberth. Peoplatsil oli avatud Hole In One Cateringi ja Peoteeninduse talverestoran, kus pakuti talveteemalisi maitsvaid roogasid, küpsetatud saiakesi ja struudlit. Lisaks toimus Gardeki stuudios verivorsti valmistamise õpituba, mille viis läbi vorstitegemise raamatu autor ja vorstipedagoog, sauekas Ilse Metsamaa.
Traditsiooniliselt peeti ka „Eesti meistrivõistlused verivorsti toppimises”. Võitjaks osutus ametilt lammutajana tegutsev hobikokk Sergei Johanson, kes toppis pulga ja lehtriga seasoolde kõige kiiremini ühe meetri pikkuse ilusa verivorsti.
Peo jooksiul hindas Eesti Grilliliidu toiduvaldkonna erialainimestest koosnev žürii pimehindamise teel 20 verivorsti, mille seast selgub peojärgsel nädalal punktide kokkulugemisel „Aasta Verivorst 2022“ tunnustusmärgi saaja. Auhind ise antakse üle Pärnu Grillfestil 10. juunil toimuval Eesti Grilli Galal.
Peo kaaskorraldaja ja Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp: "Eesti Verivorsti Peo eesmärk on tutvustada poodides sel hooajal saadaolevaid verivorste, mille valik on suur. Sellised toidusündmused, kus tunnustatakse tublisid Eesti toidutootjaid tänu kellele on, mida poes valida, on väga tänuväärsed!"
Eesti Verivorsti Peo korraldajad on Eesti Grilliliit, Gardek ja Pit Boss. Korralduspartnerid on Saue vallavalitsus, Hea Toidu Festival – Grillfest, Eesti Toidumess – Sööma! ja Eesti Toiduainetööstuse Liit.
PEOl osalesid tootjad ja verivorstid:
Maks & Moorits: Memme verivorst, Peened Kanepi verivorstikesed, Tooma verivorstike peekoniviiludega, Maitselt Mahe verivorst ja Verikäkk koore ja sibulaga.
Linnamäe Lihatööstus: Metsaürtide ja põdralihaga verivorstid, Ürdivõine verivorst ja Kiudainerikkad verivorstid seemnetega.
Karni: Pärli verivorstid ja Särtsakad verivorstid.
Rannarootsi: Linda verivorstid ja EHE peened verivorstid.
Nõo Lihatööstus: Nõo Fitlapi verivorst kanalihaga, Joosepi verivorstid, Praeverivorstid ja Särtsakad verivorstid.
Rakvere LK: Miniverivorstikesed kõrvitsaga, Verivorst jõhvikamoosiga, Eesti Rahwa verivorst seasooles, Rakvere verivorst seasooles, Pühade verivorst peekoniga seasooles ja Verikäkk
Vorstimeister Ilse Metsamaa magus verivorst (retsept vorstiraamatust).peol osalesid Joogid:
A. Le Coq: XMAS Lager, A. Le Coqi Leivalinnase kali
Largo: Largo apelsinimahl 100% C ja D vitamiinidega,Largo mustikamahl 100%peol osalesid Salatid:
Mamma: Peedi-küüslaugusalat, Punane lihasalat, Kanalihasalat ja Pasta-singisalat.
peol osalesid Kastmed
Hellmann`s: Hellmann`s Napoli ketšup, Hellmann`s ürdi-küüslaugukaste, Hellmann`s majonees ja Hellmann`s BBQ kaste.
Aasta verivorst 2022 on "NÕO FITLAP VERIVORST KANALIHAGA"
Eesti Verivorsti Peol pimehindasid Eesti Grilliliidu grillivõistluste kohtunikud kokku 20 erinevat verivorsti. Suurima punktisumma ja seega aunimetuse "Aasta Verivorst 2022" pälvis sel korral Nõo Lihatööstus tootega "Nõo Fitlapi verivorst kanalihaga".
Grillivaldkonna aasta suvetooted selguvad 7. ja 8. mail Tallinna Lauluväljakul Eesti Toidumessil - Sööma!. Kõik hooajatoodete auhinnasaajad pärjatakse 10. juunil Pärnus, Vallikääru aasal Grillfesti pealaval toimuval traditsioonilisel auhinnatseremoonial Eesti Grilli Gala 2022.
EESTI GRILLI GALA verivorstikategooria pimehindamise MAITSEžürii:
1. Märt Jamnes (grillivõistkonna Märt ja Sõbrad looja ja esindaja)
2. Margit Gruuse (Eesti Grilli Gala 2016 - Aasta grillikohtunik)
3. Jan-Roland Raukas (grillivõistkonna Kalahammas looja ja esindaja)
4. Ljudmila Kuruson (Eesti Grilli Gala 2017 ja 2019 - Aasta grillikohtunik (pildil paremal)
5. Jaanus Alliksoo (Eesti Grilli Gala 2015 - Aasta grillikohtunik (pildil vasakul)
6. Erki Noppel (grillivõistkonna Bravo Catering looja ja esindaja, Bravo Catering tegevjuht, Eesti Grilliliidu liige)
7. Annely Järvsalu (populaarse Facebooki toidugrupi Lihtsad toidud looja ja esindaja, Eesti Grilliliidu liige)
8. Pille Petersoo (Nami-Nami eestvedaja)
9. Õnnela Raudsepp (terviseedendaja, Eesti Grilliliidu liige)
10. Ott Maaten (hobikokk) (Saue)
11. Laur Luuk (hobikokk ja grilliedendaja, Papa Laur Koduresto Youtube kanali tegija, Eesti Grilliliidu liige)
12. Eero-Olavi Kippa (Tallinna Teeninduskooli esindaja, peakokk ja koolitaja)
grillipartnerid
Eesti Verivorsti Peol osalenud verivorstitooteid küpsetasid grillivõistkonnad Pit Boss ja BBQ Semud.
Peo ametlik süsi: Grillep.KORRALDUSPARTNERID
Gardek, Pit Boss, Saue Vallavalitsus, Eesti Toiduliit.
Platsi valgustus (valgusmastid): Mobiled Estonia OÜ
Tualetid: Käimlarent OÜKORRALDAJAD
Eesti Grilliliit koostöös Hea Toidu Festival - Grillfest ja Eesti Toidumess - Sööma!
Korralduse projektijuht: Indra Rüüt, 5377 7987, info@grilliliit.ee, www.grilliliit.ee
Verivorstide küpetamise ja degusteerimise korraldaja: Kairi Timusk
Muude toodete degusteerimise korraldaja: Eliise-Berta Tarto
Päeva kõnejuht ja üldkorraldus: Auris RätsepLOGOD
Eesti Verivorsti Pidu (PDF, JPG, PNG)
Eesti Grilliliit (PDF, JPG) -
IV EESTI VERIVORSTI PIDU 2019
IV Eesti Verivorsti Peo suur pildigalerii (klikka siin või pildil)
IV Eesti Verivorsti Pidu toimus 7. ja 8. detsembril Eesti uhkeimas kaubanduskeskuses T1 Mall of Talinn. Kahel päeval küpsetasid kümme T1 restorani ja söögikohta peo külastajatele tasuta maitsmiseks kokku 32 erinevat verivorsti. Eesti Verivorsti Peo korraldasid Eesti Grilliliit, T1 Mall of Tallinn ja Hea Toidu Festival – Grillfest. Peo degustatsioonipartner on Magnalabor ja tehnikapartner Miterassa OÜ Bose profitehnikaga.
Peol tutvustatakse talviseid hooajatooteid
Verivorstipeo korraldajate eesmärgiks on tutvustada selle hooaja tooteid, mida poodidest osta saab. Eesti Grilliliidu juhatuse liikme Enn Tobrelutsu sõnul on verivorsti valik iga aastaga üha suurem: „Eesti poodides müüakse ilmselt rohkem verivorste kui kusagil mujal maailmas, seetõttu on õige valiku tegemine saabuvate pühade eel järjest keerulisemaks muutunud. Me teeme selle lihtsamaks - verivorstipeol saab degusteerida populaarsemaid ning uuemaid verivorste ja igaüks saab nende seast valida välja oma isikliku lemmiku.“ Selle aasta peol osles 10 verivorstitootjat järgmiste toodetega:
Atria Eesti AS: Maks & Moorits Kanepi verivorst, Maks & Moorits Tooma verivorstikesed peekoniviiludega, Maks & Moorits Maitselt Mahe verivorst suitsupeekoniga, Maks & Moorits Väikesed verivorstikesed ja Maks & Moorits Verikäkk koore ja sibulaga. Verivorste küpsetas restoran HELK.Sigwar OÜ: Kodune verivorst. Verivorste küpsetas Brioche Café.
Rannarootsi Lihatööstus AS: EHE peened verivorstid, Verivorstid praekapsaga, Verivorstid musta leivaga, Maasuitsusingiga verivorstid, Päkapiku verivorstid ja Lihaverivorst. Verivorste küpsetas Willi Lihamaailm.
Arke Lihatööstus AS: Karni särtsakad verivorstid ja Karni verikäkk suitsulihaga. Verivorste küpsetas restoran Süsi Grill & Chill.
AS HKSCAN ESTONIA - Rakvere LK: Rakvere verivorst seasooles, Verivorst praesibulaga ja Verikäkk. Verivorste küpsetas pererestoran Claudz.
Oskar LT AS: Mulgipudru vorst, Verivorst Pöialpoiss suitsulihaga ja Kahe peki verikäkk. Verivorste küpsetas restoran Hips.
Nõo Lihatööstus AS: Praeverivorst ja Särtsakad verivorstid. Verivorste küpsetas Pelmen käsitöökohvik.
Matsimoka OÜ: Matsimoka verivorst ja Matsimoka verivorst suitsulihaga lambasooles. Verivorste küpsetas restoran Pelm.
Frank Kutter OÜ: BBQ verivorst, Verivorst Talu, Kruubivorst liha ja õuntega ja Kruubivorst. Verivorste küpsetas restoran Chakra.
Saaremaa Lihatööstus: Verikäkk suitsupekiga, Verivorst lambasooles, Verivorst suitsulihaga ja Suitsutatud tanguvorst. Verivorste küpsetas restoran Banana Leaf.
Õpetame tegema verivorsti
Eesti Verivorsti Peol toimub ka Eesti Rahva Verivorstikool, mille viib läbi Koit “Vorstikunn” Kuusk. Siin õpetatakse ise tegema koduste vahenditega verivorsti, räägitakse vajaliku ja õige tooraine hankimisest ja lihtsatest töövõtetest. Koolitunni lõpuks valmivad osalejate slime all topitud ja valmiskeerutatud verivorstid, mida saab grillida, pannile panna või ahjus küpsetada.
Grilliliidu kohtunikud ja T1 erižürii viivad läbi pimehindamise
Peo esimesel päeval teostavad Eesti Grilliliidu selle aasta kõrgeimate tasemepunktidega kohtunikud pimehindamise kõigi 32 peol osalenud toote osalemisel eesmärgiga selgitada välja Eesti Grilli Gala auhinna “Aasta Verivorst 2020” vääriline toode. Sel aastal pälvisid enim punkte kaks verivorsti võrdse punktisummaga: Maks & Moorits "Maitselt mahe verivorst suitsupeekoniga" ja "Maks & Moorits väikesed verivorstikesed". Auhind antakse pidulikult üle Pärnus Hea Toidu Festival - Grillfest Epiima juustulaval 12. juunil toimuval Eesti Grilli Galal. Suvehooaja grillitoodete hindmine ja suur degustatsioonipäev toimub emadepäeval 10. Mail Tallinna Lauluväljakul Eesti Toidumess – Sööma! Eesti Grillimess – Grillima! alas.
T1 hea maitse žürii liikmed - Susann Kõomägi ja Marleen Valdmaa toidublogist Näljane Nelik pimehindasid maitsvaimaks tooteks Nõo Lihavürst "Särtsakad verivorstid".
IV Eesti Verivorsti Peo avasid mõlemal päeval Liipa Talu Jõulumaa päkapikud ja peo lõpetas kontserdiga Robin Koljak.
Kohtumiseni V Eesti Verivorsti Peol!
www.verivorst.ee -
III EESTI VERIVORSTI PIDU 2018
III Eesti Verivorsti Peo suur pildigalerii (klikka siin või pildil)
Laupäeval, 15. detsembril kell 10-16 toimus Jõelähtme vallas Liipa Talus III Eesti Verivorsti Pidu, mille korraldasid Grillfest ja Eesti Grilliliit. Lisaks selle aasta verivorstihooaja toodete tutvustamisele hindasid Grilliliidu kohtunikud Eesti Grilli Gala tarvis verivorste ja avaliku küpsetamispeoga tähistati Eesti Grilliliidu 10-ndat sünnipäeva - päeva jooksul toimunud degustatsioonid olid kõigile tasuta!
Grillfesti korraldaja Auris Rätsep: "Verivorstide valik Eesti poodidies on nii lai ja rikkalik, et valida on keeruline. Selleks korraldame igal talvel enne jõuluaega ja aastavahetust suure degustatsioonipeo, et rahvas teaks mida poest osta tasub. Eesti verivorsti tootjad toovad peoplatsile oma tooted ja Grilliliidu grillimeistrid küpsetavad need rahvale maitsmiseks. Kõiki tooteid tutvustatakse ja degusteeritakse kindlal kellaajal. Eesti Verivorsti Pidu on Grillfesti ja Eesti Grilliliidu talvine missiooniüritus, mille eesmärk on edendada verivorsti tarbimist ja ka isetegemist."
Enn Tobreluts, Eesti Grilliliidu juhatuse liige: "Eesti Grilliliit tähistab igal aastal talve hakul oma sünnipäeva ja meie sõnumiks on, et grillimine on tervislik toiduvalmistamise viis, mida tuleks harrastada mitte ainult suvel, vaid ikka aastaringselt. Grillida võib kõike, sealhulgas ka verivorsti ja eriti hea ongi grillida talvel, viibides pere ja sõpradega õues värske õhu käes. Eesti Verivorsti peol hindasid Eesti Grilliliidu võistluste kohtunikud maitseomadustelt selle hooaja verivorste. Sel aastal said enim punkte Maks & Moorits Kanepi verivorstid, mis pärjatakse avalikult 7. juunil Pärnus Grillfesti Epiima juustulaval toimuval Eesti Grilli Galal kategoorias "Aasta Verivorst - Eesti Grilliliidu kohtunike maitsehindamise alusel".
III Eesti Verivorsti Peo esinejateks olid 19 maitsvat verivorsti:
Karni: Pärli verivorstid ja Praetud peekoniga verivorstid
Rakvere LK: Rakvere verivorst, Pühade verivorst peekoniga, Verivorst toorsuitsupeekoni ja ahjuõuntega lambasooles ja Tammesuitsune barbecue-verivorst lambasooles
Rannarootsi: Maasuitsusingiga verivorstid, Verivorstid musta leivaga, Verivorstid marineeritud kõrvitsaga ja Päkapiku verivorstid
Nõo Lihavürst: Verivorst glögi vürtsidega, Särtsakad verivorstid ja Vanaema verivorstid
Matsimoka: Matsimoka verivorst suitsupeekoniga ja Matsimoka verivorst suitsupeekoniga lambasooles
Maks & Moorits: Neljavilja verivorstikesed, Suitsuliha-ploomi verivorst, Kanepi verivorst ja Verivorst röstitud kaerahelvestega
Kohtumiseni IV Eesti Verivorsti Peol!
www.verivorst.eeEesti Verivorsti Pidu 2018 korralduspartnerid:
Hea Toidu Festival - Grillfest, www.grillfest.ee
Eesti Grilliliit, www.grilliliit.ee
Eesti Grillimess - Grillima!, www.grillimess.ee
Liipa Talu, www.liipatalu.ee -
II EESTI VERIVORSTI PIDU 2017
II Eesti Verivorsti Peo suur pildigaleriiII (klikka siin või pildil)
Laupäeval, 18. novembril kell 10-15 toimus Talinnas Järve Keskuse ees II Eesti Verivorsti Pidu, mille korraldasid Eesti Toidumess, Grillfest ja Eesti Grilliliit. Lisaks selle talvehooaja toidutoodete tutvustamisele hindasid Grilliliidu kohtunikud Eesti Grilli Gala tarvis verivorste ja avaliku küpsetamispeoga tähistati Eesti Grilliliidu üheksandat sünnipäeva. Sissepääs ja degustatsioonid olid kõigile tasuta.
Angelica Udeküll, Eesti Toidumessi korraldaja: "Verivorstide valik Eesti poodidies on tõeliselt rikkalik ja selleks, et teada mida poest osta tasub, korraldamegi igal aastal suure degustatsioonipeo. Eesti verivorstitootjad toovad oma tooted ja Grilliliidu grillimeistrid küpsetavad need rahvale maitsmiseks. Kõiki tooteid tutvustatakse ja degusteeritakse kindlal kellaajal. Lisaks verivorstidele- ja käkkidele saab proovida ka teisi talvist toidulauda rikastavaid tooteid, mis meie talvisele toidulauale hästi sobivad. Eesti Verivorsti Pidu on Eesti Toidumess - Sööma! talvine missiooniüritus, mille eesmärk on popularseerida verivorsti ja selle juurde sobilikku head ja paremat."
Enn Tobreluts, Eesti Grilliliidu juhatuse liige: "Eesti Grilliliit tähistab igal aastal talve hakul oma sünnipäeva ja meie sõnumiks on, et grillimine on tervislik toiduvalmistamise viis, mida tuleks harrastada mitte ainult suvel, vaid ikka aastaringselt. Grillida võib kõike, sealhulgas ka verivorsti ja eriti hea ongi grillida talvel, viibides pere ja sõpradega õues värske õhu käes. Eesti Verivorsti peol hindasid Eesti Grilliliidu võistluste kohtunikud maitseomadustelt kõiki verivorste. Enim punkte sai sel aastal Nõo Lihatööstuse "Joosepi verivorst", mis kuulutatakse välja praegu, aga pärjatakse avalikult 8. juunil Pärnus Grillfesti Epiima juustulaval toimuval Eesti Grilli Galal kategoorias "Aasta Verivorst".
II Eesti Verivorsti Peo peaesinejateks olid:
Verivorst Pärli (Karni), Verivorstid Kuldne Klassika (Karni), Praetud peekoniga verivorstid (Karni), Arke juubeliverivorstid (Karni), Praeverivorstid (Karni), Pärna Talu rõngas verivorst (Pärna Talu), Rakvere verivorst toorsuitsupeekoni ja ahjuõuntega lambasooles (Rakvere LK), Rakvere verivorst seasooles (Rakvere LK), Rakvere verivorst suitsulihaga seasooles (Rakvere LK), Rakvere pühade verivorst peekoniga seasooles (Rakvere LK), Rakvere verikäkk (Rakvere LK), Verivorst röstitud kaerahelvestega (Maks&Moorits), Kanepi verivorst (Maks&Moorits), Tooma verivorstikesed lambasooles (Maks&Moorits), Tooma verivorstikesed peekoniviiludega (Maks&Moorits), Maitselt Mahe verivorst suitsupeekoniga (Maks&Moorits), Priske verivorst lihatükkidega (Maks&Moorits), Verikäkk koore ja sibulaga (Maks&Moorits), Värskete ürtidega verivorstid (Rannarootsi), Rabajõhvika ahjuvorstid tangudega (Rannarootsi), Verivorstid suitsupekiga (Rannarootsi), Päkapiku verivorstid (Rannarootsi), Jõulupunn (Rannarootsi), Rannarootsi verivorstid (Rannarootsi), Lihaverivorst (Rannarootsi), Vanaema verivorst (Nõo), Joosepi verivorst (Nõo) ja Verivorstid suitsupeekoniga (Nõo).
Lisaks osalesid peol Thai Choice kastmed, Epiima Bresto uudisjuust, Põltsamaa pohlamoos, meesinep ja kõrvitsasalat, Raasiku Kodune Kali ja Tankeri käsitööõlled. Kokad ja grilligurud katsetasid avalikult Eesti tootja Biofire arendatavat uudset süütegeeli.
Kohtumiseni III Eesti Verivorsti Peol!
www.verivorst.eeEesti Verivorsti Pidu 2017 korralduspartnerid:
Eesti Toidumess - Sööma!, www.toidumess.ee
Hea Toidu Festival - Grillfest, www.grillfest.ee
Eesti Grilliliit, www.grilliliit.ee
Eesti Kohvisõprade Liit, www.kohviliit.ee
Eesti Grillimess - Grillima!, www.grillimess.ee
Selver, www.selver.ee
Järve Keskus, www.jarvekeskus.ee
Tallinna Linnavalitsus, www.tallinn.ee -
I EESTI VERIVORSTI PIDU 2016
Esimene Eesti Verivorsti Pidu on toimunud!Laupäeval 19. novembril kell 10-15 toimus Eesti Toidumessi ja Eesti Grilliliidu korraldamisel Järve keskuse Selveri ees asuval messialal esimene Eesti Verivorsti Pidu. Lisaks selle talvehooaja toidutoodete tutvustamisele tähistatati avaliku küpsetamispeoga ka Eesti Grilliliidu kaheksandat sünnipäeva. Sissepääs ja degustatsioonid olid kõigile tasuta, pidu algas ja lõppes Arnika päevase ilutulestikuga.
Peo avasõnad ütles Eesti Toidumessi peakorraldaja Angelica Udeküll tutvustades peo korraldamise eesmärke: “Eesti Verivorsti Pidu on maikuus Tallinna Lauluväljakul toimuva Eesti Toidumessi talvine missiooniprojekt, millest loodame kujundada toreda rahvaliku traditsiooni. Eesmärk on tutvustada verivorsti ajalugu, tutvustada Eesti tootjate häid tooteid, mida seejärel poest lihtsam valida on ja samuti edendada ka isetegemist. Platsil toimuvale lisaks oleme loonud ka veebilehe www.verivorst.ee, kus on palju kasulikku infot. Verivorsti veebilehele ootame täiendusi kõikidelt verivorstisõpradelt!”
Eesti Verivorsti Peol tutvustasid poodides saadaolevaid verivorste Rakvere LK, Maks&Moorits, Karni, Pärna talu ja Rannarootsi. Eesti Grilliliidu võistkonnad Dreamer BBQ Semud, Grillministeerium ja Grilliguru küpsetasid verivorstisõpradele degustatsiooniks kokku kakskümmend üks erinevat talvetoodet:
Karni esitles: Verivorst Pärli, Torero verivorstid, Verivorstid Kuldne Klassika, Verikäkk Saaremaa võiga, Verikäkk rukkilinnastega.
Rakvere LK esitles: Rakvere verivorst, Rakvere verivorst suitsulihaga seasooles, Pühade verivorst peekoniga, Joonatani verivorst lambasooles, Verikäkk.
Maks & Moorits esitles: Maitselt mahe verivorst, Klassikaline verivorst, Kanepi verivorst, Tooma verikäkk, Verikäkk "Black pudding, Tooma verivorstikesed lambasooles, Priske verivorst (lihatükikestega).
Pärna Talu esitles: Pärna Talu verivorst, Pärna Talu rõngas verivorst.
Rannarootsi esitles: Verivorstid suitsupekiga, Päkapiku verivorstid, Rannarootsi verivorstid, Lihaverivorst.
Lisaks pakkusid verivorstide kõrvale muid sobilikke, uusi ja põnevaid toidutooteid Põltsamaa Felix, Thai Choice, Epiim, Eesti Pagar, Raasiku Õlletehas ja Dunker.
Eesti Verivorsti Peo olulise osana toimus ka Eesti rahva verivorstikool, kus vorstipedagoog Koit "Vorstikunn" Kuusk õpetas kodus ise verivorsti tegema.
Peol osalesid ka Alexela, Grillon BBQ ja Peugeot. Nendest esimene tuvustas kodu- ja grilligaasiballoone, teine kvaliteetset grillisütt ja autotootja uusi ja uhkeid linnamaastureid Peugeot 2008 ja Peugeot 2009 millega hea poes verivorsti järel käia:).
Eesti Verivorsti Peol toimus Eesti Grilli Gala uue võistluskategooria "Aasta verivorst" maitsehindamine, mida teostasid Priit Toomitsa juhendamisel pimehindamise meetodil üheksa Eesti Grilliliidu kõrgeima kvalifikatsiooniga kohtunikku: Margit Gruuse, Siret Kuldkepp, Jaanus Vernik, Ludmila Kuruson, Maire Laht, Hannes Vanatoa, Aivar Hannus, Hille Alamaa ja Jaanus Alliksoo. Kokku hinnati 30 verivorsti, millest edukaimaks osutus Karni verivorst "Kuldne klassika". See tooda saab õiguse kanda Eesti Grilli Gala maitsehindamise tunnustusmärki. "Eesti tarbijad peavad tegema tootjatele suure tänuliku kummarduse, sest meie verivorstitoodete valik on tõepoolest rikkalik ja maitselt suurepärane. Verikäkkide osas arutame Eesti Grilliliiduga kas järgmisel aastal teha neile eraldi kategooria kuna see tootegrupp on aastate jooksul teinud läbi samuti suure arengu mis vääriks eraldi tunnustust ja tähelepanu", ütles Eesti Grilli Gala projektijuht Sven Rosenstok.
"Aasta verivorst" müügitulemuste alusel selgub Nielsen Eesti poolt 9. juunil Pärnus Grillfestil toimuval Eesti Grilli Galal. Gala lisainfo: www.grilligala.ee.Esimese Eesti Verivorsti Peo korralduspartnerid olid Järve keskus, Selver ja Tallinna linn. Arvo Sarapuu, Tallinna abilinnapea: „Eesti toodete ja tootjate esiletoomine ja neile oma toodangu tutvustamiseks võimaluste loomine on igati kiiduväärt tegu. Tallinn tervitab toidukultuuri arendamist ning edendamist igati, olgu selleks siis maikuus Tallinna Lauluväljakul esmakordselt toimuv suurejooneline Eesti Toidumess või rahvalikke traditsioone järgiv verivorstipidu.“
www.verivorst.ee -
VERIVORSTI AJALUGU
VERIVORST ON IIDNE TOIT
Verivorsti peetakse üheks esimeseks lihatoiduks, mida inimesed sööma hakkasid ning seda on mainitud üle 5000 aasta vanustes tekstides. Verivorst koosneb peamiselt sea või veise verest ja pekist, mis keedetakse ja maitsestatakse ning topitakse siis soolde. Vorst võib sisaldada ka vasika või lamba verd. Verivorstide valmistamiseks on lugematu hulk viise ning verivorste süüakse paljudes riikides üle maailma. Öeldakse, et näiteks Prantsusmaal on sama palju verivorste kui lihunikke, sest vere ja peki vahekorda saab muuta ning lisada võib väga erinevaid koostisosi (sibulat, spinatit, rosinaid, õunu, ploome, kastaneid, piima, koort, brändit, mannat, leivasisu, tangu, vürtse, ürte). Verivorstil ja selle hilisemal sordil, valgel vorstil, on selge vahe. Valge vorst tekkis keskajal, kui üks Pariisi lihunik täiendas jõulude ajal pärast missat piimakördi söömise kommet, lisades piimale mune, valget liha, seapekki ja maitseaineid. Ta toppis saadud segu loomasoolde ja valge vorst oligi loodud.
VERIVORST EESTIS
Eestisse jõudis verivorst Läti ja rannarootslaste kaudu 19. sajandi lõpul. Eestis oli veritanguvorst esmalt Lõuna-Eestis põline söök. Lõuna-Eestis, kus juba iidsetest aegadest tehti verivorsti, säilitati osa verd jõuluvorstide jaoks. Soolaga segatud seaveri pandi külma seisma, verd säilitati mitu kuud. Seejärel levis verivorsti söömine järjest enam Põhja-Eestisse ning seejärel edasi ka Venemaale. Vere kasutamine toiduvalmistamises oli kinni väga palju uskumustes. Mõned arvasid, et veres on looma hing edasi ja hinge ei sööda. Vabakogudused, samuti 1880. aastatel siirdumine õigeusu kirikusse Lääne- ja Hiiumaal keelasid veretoitude söömise. Selle mõjul hakati seal sööma valgeid tanguvorste. Sageli valmistati mõnes peres veel 20. sajandi algul nii valget vorsti kui verivorsti korraga, et kõigil oleks suupärast. Tänapäeval on verivorst kujunenud kindlaks traditsiooniks eestlaste jõululaual.
VERIKÄKK
Lisaks vorstidele tehti ka verikäkke. Lõuna - Eestis segati seaveri odrajahuga ja keedeti verikäkid kohe valmis ning sälitamiseks kuivatati käkid ahjus ära. Põhja- ja läänepoolses Eestis aga segati veri rukkijahuga. Suuremas koguses korraga valmis tehtud verikäkitaignat või valmisvoolotud käkke hoiti hapendatult kuni tarvitamiseni.
Allikad:
Eesti rahvusköök. Maalehe Raamat, 2004
Maailma toiduainete entsüklopeedia. Tea Kirjastus, 2006
Maaleht, nr. 52, 23 detsember 2014 -
VERIVORSTI KÜPSETAMISE ÕPETUSED
Eestis praetakse verivorst tervena pannil, grillitakse grillil või küpsetatakse kuumas ahjus krõbedaks. Paljudes teistes maades lõigatakse verivorst enamasti viiludeks, mida praetakse, pošeeritakse või grillitakse. Verivorst tuleks kiiresti ära süüa, sest see rikneb ruttu. Külmikus säilib verivorst 3-4 päeva. Verivorstide küpsetamise nippe jagavad Eesti Grilliliidu liikmed...
GRILLIKOOLITAJA ENN TOBRELUTS
-
Prae verivorste keskmisel kuumusel eelkuumutatud, kergelt toiduõliga kokku määritud pannil. Praadimisaeg on u 12 min, peenikeste vorstide puhul u 9 min. Erinevalt lihast meeldib verivorstidele see, kui neid sagedasti ümber keeratakse.
-
Ära pane verivorste pannile otse külmikust, sest siis on temperatuurikõikumine liiga suur.
-
Juhul kui teed enne küpsetamist verivorstidele auke sisse (et vorstid ei puruneks), kasuta selleks teravat nõela, mitte nüri kahvlit – muidu rebeneb vorst kergelt katki.
-
Verivorstid sobivad ideaalselt ka grillimiseks ning seda nii söe- kui ka gaasigrillil. Jällegi on tähtis veidi madalam kuumus, muidu läheb vorstikest katki. Küpsetusaeg on umbes sama mis pannil praadimise puhul.
-
Parim on küpsetada verivorste eelkuumutatud praeahjus. Selleks et nad ahjuplaadi külge kinni ei jääks, määri plaati toiduõliga. Küpseta vorste 15 min 150 °C juures ja siis keera temperatuur 180 °C-ni ning küpseta veel kuni 10 min. Peenikeste vorstide küpsemisaeg on lühem ja temperatuur madalam – muidu läheb kest katki (u 10 min 150 °C juures, lisaks 5 min 180 °C juures).
-
Hea, kui verivorst jääb pealt veidi krõmps. Kesta purunemise vältimiseks aseta praepannile veega anuma, et ahju tekiks veidi niiskust.
-
Verivorste võid soovi korral enne serveerimist glasuurida mee või maltoosaga ja lasta neil veel paar minutit ahjus pruunistuda. Nii tekib vorsti peale karamellikiht, mis samas muudab vorsti ka seest magusamaks – maitse asi.
-
Verivorstidega sobib hästi kokku pohlamoos ja verikäkiga hapukoor, salatiks kõrvale kõrvitsa- või pohla-õunasalat.
Verikäki küpsetamisest: -
Viilutatud verikäkk peaks olema ca 1-1,5 cm paksune ja parim on seda praadida eel-kuumutatud, koorevõiga kokku määritud kuumal pannil. Praadimisaeg ca 4 min ühele küljele või kuniks see on muutunud kergelt krõmpsuks.
- Viilutatud verikäkk sobib suurepäraselt ka grillimiseks. See on eriti kiirelt (ca 7-10 min) valmiv grilliroog. Pruunistage verikäkk mõlemalt poolelt!
MAITSEMEISTER ERLIS SCHÖNBERG
Kuidas saada vorstid korralikult läbiküpsenuks ja krõbedaks?
- Selleks tuleb vorste praeahjus küpsetama asudes panna esmalt pannile küpsetuspaber, veidi rasvainet ja samuti pisut vett auru tekkimiseks.Vorste on oluline küpsetada madalal temperatuuril, 150-175 kraadi juures 20-30 minutit. Seega on tarvis kannatust, aega ja õigeid töövõtteid. Aeglasel küpsetamisel muutubki vorstide nahk krõbedaks ning sisu kuumeneb ühtlaselt ja saab korralikult valmis.
- Kui verivorstide küpsetamiseks aega napib, ei tasuks nende söömist plaanidagi. Kiirustades tuleb suureks pettumuseks sealt pärast välja võtta aga seest toored, kuid pealt lõhkenud verivorstid.
- Pannil küpsetades tuleb vorsti sisse tikuga augud teha. Vorstid tuleb asetada leigele rasvainega kaetud praepannile ning küpsetada mõõdukal kuumusel. Kui vorste kuumutada kõrgel temperatuuril, ei pea verivorsti nahk sellisele kuumusele vastu ning tulemuseks on pannitäis purunenud vorstisegu.
VORSTIFESTIVALIDE KORRALDAJA ERKKI LAIDINEN
- Ära pane verivorste otse külmkapist pannile: võta nad enne küpsetamist 1-1,5h külmikust välja ja lase neil toatemperatuurile jõuda.
- Enne ahju panekut pintselda vorstid toiduõliga üle. Välimus jääb pärast isuäratavam ja kest krõbedam!
-
-
TEEME ISE VERIVORSTI
Isetehtud värsketest toorainetest verivorst jõululaual maitseb kindlasti huvitavamalt kui poest ostetud. Vorstimeister Koit Kuusk õpetab verivorstitegu kodustes tingimustes:
VORSTIMASSI VALMISTAMINE
Koostisained:
1 kg kruupe
0,5 kg pekiga sealiha
0,5 kg valget mugulsibulat
0,5 l seaverd
1 sl toiduõli
2 l vett
50 g soola
pipart
suhkrut
majoraani
1 kg kruupe tuleb voolava vee all läbi sõela puhtaks pesta.
Seejärel valada kruubid keedunõusse 2 l vee sisse. Lisada 50 g soola, maitse järgi majoraani (vorstirohtu) ja keeta u 1 tund tasasel tulel seni kuni vesi on peaaegu ära keenud. Tõsta pott tulelt.
Kogu pekiga sealiha tükeldada 1,5 cm kuni 2 cm kuubikuteks ning tõsta pannile. Lisada 1 sl toiduõli. Tükeldatud sealiha praadida pannil peaaegu küpseks. Seejärel võtta liha pannilt, aga rasv jätta alles. Tükeldada mugulsibul peeneks ning asetada pannile rasva sisse. Küpsetada sibul kuldpruuniks. Praetud liha ning sibul lisada koos rasvaga keedetud kruupide hulka, seejärel maitsestada vastavalt soovitud koguse suhkru ja pipraga ning samuti võib lisada maitse järgi erinevaid vürtse. Valada peale seaveri ca 0,5 l. Komponendid tuleb omavahel segada hoolikalt ja lasta kogusel tõmmata ca 10 min.
VERIVORSTI TOPPIMINE
Lisatarvikud:
seasool
lehter
pulk
Nüüd läheb tarvis lehtrit, puupulka ja sea käärsoolt. Sool tuleb tõmmata lehtri peenemasse otsa ning lehtri jämedamasse ossa hakata lusikaga vorstimassi tõstma ning pulga abil läbi lehtri soolde toppima. Kui vorstimass on soolde topitud, keerutada u 10cm pikkused vorstijupid.
NB: Arvestage, et kuumutamisel verivorstid paisuvad veidi. Vorstimassi ei tohi soolde liiga täis toppida, muidu lööb paisuv kruup soole lõhki ja vorstist jääb järele ainult puder poti põhja. Kindlasti ei tohi jääda sisse üleliigset õhku, paisuv õhk lööb samuti soole lõhki.
VERIVORSTI KUUMUTAMINE
Maitseained:
3,5 – 4 l vett
50 g soola
5 g majoraani
Võtta suur pott (ca 7 l) ja lisada ca 3,5 – 4 l vett. Maitsestada 50 g soola ja 5 g majoraaniga. Kui veetemperatuur on ca 70–75 kraadi, siis tõsta värskelt topitud vorstid vette ning kuumutada neid umbes 20 min. Seejärel tuleb vorstid potist välja tõsta ja külma vette asetada, veele võib lisada jääkuubikuid, et vorstid kiiremini maha jahtuksid. Kui vorstid on jahutatud, tuleb need veest välja võtta ja mõneks minutiks nõrguma panna. Valmis vorstid asetada külmikusse. Kui on plaanis samal või järgmisel päeval verivorste küpsetada või grillida, võib vorstid panna külmikusse, kus on pidev temperatuur +2 kuni +5 kraadi. Hilisemal küpsetamisel tuleks vorstid panna sügavkülma. Kuna vorstid ei sisalda säilitusaineid võivad nad isegi madalate plusskraadide juures riknema hakata.
Vorstijupid võiks ketist lahti lõigata alles pärast küpsetamist või grillimist, nii säilitavad vorstid küpsetamisel mahlasuse!
Koit "Vorstikunn" Kuusk verivorstikooli pildigalerii (klikka pildil või siinsamas)
VERIVORSTI RETSEPTID
Verivorst tangudega:
4 – 4,5 kl tangu (1 kl = 200 ml)
2 l vett
400 g pekki või neerurasva
meresoola
1 – 2 sibulat
¼ tl jahvatatud pipart
½ tl vürtsi
½ tl majoraani (vorstirohtu)
½ - ¾ l verd
ca 15 m seasoolt
100 g õli (küpsetamiseks)
Pese tangud sooja veega puhtaks ja pane soolaga maitsestatud vette keema. Lõika pekk kuubikuteks. Puhasta sibulad, haki peeneks ja prae kõik kergelt läbi. Poolpehmeks keenud pudrule lisa maitseained, sibul, pekk ja kurnatud veri. Sega hästi läbi. Täida seguga soolikad pehmelt, seo kinni ning pane vürtside ja soolaga maitsestatud kuuma vette. “Keeda” madalal kuumusel (80 kraadi) küpseks, nii et nõelaga torkamisel verd välja ei valguks (ära torgi kõiki vorste). Jahuta vorstid kiiresti, pannes need jääkülma vette. Enne serveerimist küpseta ahjus või prae rasvas pruuniks.Midagi erilist: Verivorstisupp (autor: Dimitri Demjanov)
400g verivorsti
100g salottsibulat
80g punast paprikat
3g tsillipipart
1,3 l kanapuljongit
300g vahukoort
50g võid
sool, nelk (jahvatatud)
vahustatud piimSulata suures kastrulis pool või kogusest, lisa peenelt hakitud sibul, paprika ja tšillipipar. Seejärel lisa puhastatud ja sentimeetrilaiusteks viiludeks lõigatud verivorstid. Järgnevalt sega juurde puljong ning keeda kümme minutit. Nüüd püreesta saadud supp blenderis ja maitsesta. Lõpetuseks lisa ülejäänud või. Suppi serveeri piimavahuga ja raputa peale jahvatatud nelki.
SÜMBOOLIKA
Eesti Verivorsti Pidu www.verivorst.ee logo (PDF, JPG, PNG)
Grillfest tuleb külla! www.verivorstipidu.ee logo (PDF, JPG, PNG)
Eesti Verivorsti Pidu QR kood (viib lehele www.verivorstipidu.ee) (PNG ja SVG)
Eesti Grilliliit soovitab logo (PDF, JPG)
GRILLFEST TULEB KÜLLA!
Grillfest tuleb külla! sinna kuhu kutsutakse ja igal aastal käime külas grillipidudega:
Kevadel toimub Suur kogupere grillipidu - Grillfest tuleb külla!: www.grillipidu.ee
Suvel toimub Eesti Vorsti Pidu - Grillfest tuleb külla! www.vorstipidu.ee
Talvel toimub Eesti Verivorsti Pidu - Grillfest tuleb külla!: www.verivorstipidu.ee
Vaata pidude videomeenutusi siin (Youtube playlist)
Toidukultuurifestival Hea Toidu Festival - Grillfest toimub igal aastal juunikuu teisel nädalavahetusel Pärnus Vallikääru aasal: www.grillfest.ee
Eesti Grilliliit ja Grillfest hoiatavad: "Grillimine on seltskondlik nauding, mis tekitab tugevat sõltuvust!"