Grillfest ja Eesti Grilliliit hoiatavad: "Grillimine on seltskondlik nauding, mis tekitab tugevat sõltuvust!"
Ettepanekud Eesti Rahva Grillikooli www.grillikool.ee uute sisuteemade loomiseks ja olemasolevatele teemadele uue info lisamiseks on oodatud aadressile info@grilliliit.ee. Grillikooli sümboolika .pdf ja .jpg.
Tekstid ja fotod
KUIDAS VALIDA GRILLIAPARAATI - GRILLIAPARAATIDE MÜÜJAD EESTIS
Autor: Eesti Grilliliit
Õige valiku tegemine on üpris raske ja selleks peaksite kõigepealt panema paika oma nõudmised ja vajadused. Otsustage, kas tulevane aparaat hakkab teenima ainult oma peret või kavatsete hakata külalisi võõrustama või hoopis toitlustusteenust pakkuma. Kui grillresti läbimõõt on vähemalt 50 cm, ei peaks te jänni jääma ka suurema seltskonna puhul. Määrav on seegi, kas kavatsete aparaati kasutada vaid koduaias või soovite seda transportida näiteks suvilasse, piknikupaigale, üritusele või kasutada hoopis kortermaja rõdul. Õigesti valitud grilliga saab grillida aastaringselt, kohast ja ruumist sõltumata. Kui teil on küsimusi, siis pöörduge julgelt Eesti Grilliliidu poole info@grilliliit.ee ja aitame üheskoos lõpuni mõelda. Abiks võib olla ka Eesti suuremate grillisündmuste külastamine, kus saate oma silmaga aparaate ja tarvikuid näha ja kohtuda spetsialistidega. Eesti grillisündmuste ajakava: www.grillikalender.ee
Mõned kriteeriumid grilliaparaadi valiku hõlbustamiseks:
Väljasõidule või matkale sobivad eriti hästi ühekordse kasutusega (soovitavalt need mis lõpuni ära põlevad) grillkarbid, aga ka kokkupandavad grillid, mida leidub nii söe- kui gaasiküttega. Kortermaja rõdule sobivad ainult kindlat tüüpi grillid, koduaeda sobivad kõikvõimalikud grilliaparaadid. Üks levinumaid grillitüüpe aia jaoks on kuppelgrill, mille hinnavahemik on 20-2000€. Suurema läbimõõduga kuppelgrill võimaldab ka barbecue'ga sarnaneva tehnika kasutamist (vaata "Kuidas küpsetada UFO-grilliga barbecue meetodil"). Kui valite lahtise grilli, peaks sellel kindlasti olema reguleeritava kõrgusega grillrest, et saaks küpsetada erineva küpsemisajaga toiduaineid. Väga vajalik lisa lahtise grilli puhul on tuulekaitse. See hoiab ära kuuma tuha laialilendamise ning tagab ka tuulise ilmaga kuumuse tõusmise otse üles, küpseva toiduaine suunas. Sangad ja rattad on iga grilli puhul head lisad. Need võimaldavad aparaati ümber paigutada isegi siis, kui aparaat on juba küpsetusvalmis. Maas asetseva aparaadi puhul jälgige, et see oleks piisavalt kõrgete jalgadega. Pidev küürutamine muudab alguses nii toreda tegevuse õige pea kurnavaks. Grillida on võimalik ka lõkkes või kaminas hõõguvate süte kohal või grillipanniga köögis pliidi peal.
Eesti Grilliliit teab ja kinnitab, et kõik grillid on head!
Oluline on tegevus ise, et see oleks lõbus ja tervislik ning tulemus nauditav! Tänapäeval on grilliaparaatide valik väga lai, alustades lõkkekoha rajamisest (ca 0€) lõpetades supervingete grilliaparaatidega nii kortermaja rõdule kui hoovi ja terrassile (kuni 5000€), mis vajadusel naabri kadedusest päris kindlasti lõhki ajavad:). Kui ei tea täpselt kas eelistada söe-, gaasi-, pelleti-, elektrigrilli või hoopis grillipanni või barbecue ahju ja millist mudelit targalt valida, siis kirjutage meile info@grilliliit.ee.
Eesti Grilliliit soovitab: grilliaparaatide müüjad ja/või maaletoojad ja/või tootjad:
Enn Tobreluts BBQ Entertainment (Kamado Joe, Komodo Kamado, Masterbuilt, Everdure by Heston Blumenthal, Pro Q, Ole Hickory, Fontana Forni, BBQ Entertainmenti Mini-Söegrill, Traeger, Pit Boss, Borniak, Napoleon, Kuum Karu, Pizzakiviahi.ee, Naturgrill, Disainmet, GrillSymbol)
Grillimaailm (Dreamfire, Weber, Big Green Egg, Kamado Joe, Pit Boss, Louisiana, Traeger, STIFF)
Grillikaubamaja (Pit Boss, Louisiana, Traeger, Camp Chef, Bastard, Dreamfire, Masterbuilt, Sahara, Napoleon, Everdure, Borniak, Naturgrill, Pop Up Grill)
Nordic BBQ (Pit Boss, Louisiana)
Grilliguru (Napoleon, Broil King, Crossray+, GMG, Camp Chef, Traeger, Masterbuilt, Kamado Joe, Broil King Keg, Borniak)
Fibac (Patton, LOTUSGRILL, Höfas, Ooni, World`s Best Pan)
CoomorLander OÜ (Landmann, Dangrill, Rösle, Fireplus, Mustang, Atom, TunaBone Kamado, Kamado Cherry)
Disainmet (Disainmet, Kamado Joe, Big Green Egg)
Matkasport (Campingaz)
Woodbright (NATURGRILL)
Pildigalerii: eestis müüdavad grilliaparaadid (Eesti Grilliliidu liikmed)
KUIDAS GRILLIDA KORTERMAJA RÕDUL
Autor: Jan-Roland Raukas / Eesti Grilliliit
Kas kortermaja rõdul on grillimine seadusega lubatud? Milliste grilliaparaatidega ja mis tingimustel rõdul grillida tohib? Kas korteriühistul on õigus seda tegevust keelata?
Tänapäeval on saadaval suur valik erinevaid gaasi-ja elektrigrille, millest paljud sobivad kasutamiseks ka rõdul või terrassil. Näiteks on tuntud grilliaparaatide tootja Weber uute PULSE seeria elektrigrillide tutvustuses öeldud: „Uued Weber PULSE seeria elektrigrillid on loodud kasutamiseks just linnatingimustes inimestele, kes hindavad head toitu ning mugavust, kuid samas ei taha oma grillimisega naabreid häirida. Elektrigrilliga on täiesti seaduslik grillida igaühel oma rõdul, olenemata sellest, kas elate 1. või 24. korrusel.
Klikka pildil:
Kuna õigusaktid gaasi- ja elektrigrillide rõdul kasutamist ei reguleeri, olen palunud selles osas ka asjatundjate arvamust. Lääne Päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor Raido Mets: "Rõdul võib kasutada gaasi-ja elektrigrilli, kui selle kasutamisel järgitakse kasutusjuhendit. Rõdul oli ja on keelatud kasutada puidu ja grillsöega töötavaid grillimisseadmeid, mida reguleerib ka siseministri 30.08.2010 määruse nr 40, "Küttekoldevälise tule tegemise ja grillimise kohale esitatavad nõuded“ § 4. Päästeameti ennetustööosakonna ekspert Sandra Tammiksaar lausus: "Tahkkütusel töötavad grillseadmed on rõdul välistatud. Rõdul grillimiseks sobib kas gaasi- või elektrigrill juhul, kui seda lubab seadme kasutusjuhend. Ka siis tuleb järgida kasutusjuhendis ettenähtud nõudeid – näiteks kui kaugel peab olema seade põlevast materjalist nagu puitseinast. Lisaks tuleb grillimisel käepärast hoida piisavalt esmaseid tulekustutusvahendeid. Grillija peab arvestama, et kui söegrilli saab kontrolli all hoida veepudeliga, siis rasva veega kustutada ei tohi, eriti muidugi elektrigrilli puhul. Rasvapõlengu kustutamiseks on sobilikud tuletekk ja spetsiaalne rasvakustuti."
Grillimistegevusega kaasneb ka lõhn, mis grillisõbra jaoks on ülim aroom, aga mõnele majanaabrile ei pruugi sugugi meeldida. "Korteriomandi- ja korteriühistuseaduse" § 30 lõike 1 punktis 1 on kirjas: Korteriomanikul on õigus kasutada eriomandi eset oma äranägemise järgi niivõrd, kui see ei ole vastuolus seadusega või kolmanda isiku õigustatud huviga. Rakendades õiguse analoogia põhimõtet, võib siin kolmanda isiku õigustatud huvi tõlgendamisel lähtuda asjaõigusseaduse § 143 lõikest 1, mille kohaselt ei ole kinnisasja omanikul õigust keelata gaasi, suitsu, auru, lõhna, tahma, soojuse, müra, põrutuste ja muude seesuguste teiselt kinnisasjalt tulevate mõjutuste levimist oma kinnisasjale, kui see ei kahjusta oluliselt tema kinnisasja kasutamist ega ole vastuolus keskkonnakaitse nõuetega. Juhul kui elate üürikorteris, võib korteri kasutamist ja seal harrastatavaid tegevusi (lemmikloomad, suitsetamine jne) muidugi piirata ka korteri omanik.
Korteriühistute liidu juhatuse liige Urmas Vard: "Korteriühistu saab oma põhikirjaga vaid kehtivat õigust täpsustada, mitte kehtestada uusi norme nagu näiteks grillimise või suitsetamise keeld rõdul. Pole teada, et mõni korteriühistu rõdul grillimist oma põhikirjaga oleks reguleerinud, ja kui on, ei pruugi see olla õiguspärane juhul, kui ei ole kooskõlas kehtivate seadustega, kusjuures elektri- ja gaasigrillide kasutamist kehtiv õigus ei reguleeri."Edu grillimisel ja häid maitsenaudinguid!
Eesti Grilliliit esitleb: Rõdugrill Weber Pulse 2000 (galerii vaatamiseks klikka pildil):
KUIDAS GRILLIDA UFO-GRILLIGA BBQ MEETODIL
KUIDAS SÜÜDATA KAMADO-TÜÜPI KERAAMILIST GRILLI KÜPSETAMISEKS PIKEMA AJA JOOKSUL MADALAL KUUMUSEL
Tekst ja fotod: Tarmo Lehtla ja Enn Tobreluts / www.bbqentertainment.com
süüta õigesti ja alusta kohe grillimisega
Tavalise söegrilli süütamine ei ole keeruline, sest eesmärk on saada söed põlema ja saavutada grilliaparaadis piisavalt kõrge temperatuur grillimistegevuse alustamiseks. Aga kuidas süüdata targalt keraamilist kamado-tüüpi grilli nii, et saavutada kohe madal ehk siis õige küpsetamistemperatuur pikemaajaliseks küpsetamistegevuseks?
Kui süüdata keraamilist grilli sarnaselt tavalisele söegrille, ehk siis ajada grilliaparaat kuumaks, siis teavad kamado-tüüpi keraamilise grilli omanikud hästi, et temperatuur salvestub grilli seintesse ja püsib seal kõrge üpris kaua, mis ongi keraamilise grilli idee ja eesmärk temperatuuri hoidmiseks pikema aja jooksul. Kui selliselt grilli süüdates on saavutatud temperatuur grillipinnal näiteks 200C, siis madalal temperatuuril (näiteks 90-120C) pikemaajalise küpsetustegevuse alustamiseks kulub hea hulk aega ja söe tarbetut kulutamist enne, kui temperatuur langeb keraamilises grillis soovitult madalale. Seepärast on mõistlik süüdata keraamiline grill selliste töövõtetega, et saavutate kohe vajaliku kuumuse ja saate küpsetustegevusega alustada juba u 5 minutit peale süte süütamist.
Süütamise tegevused ja protseduurid:
1. Oluline on kasutada suuretükilist ja kvaliteetset sütt, sest lisaks muudele headele küpsetamisomadustele saate seda korduvkasutada: kui küpsetamise protsessist jääb grilli sisse põlemata või poolpõlenud sütt, siis sulgete ülemise ja alumise siibri, söed kustuvad ja järgmisel korral jätkate samade sütega, lisades veidi ka uut sütt süütamise hetkeks. Vali õige suuretükiline süsi. Kui valada koti täis “pudisütt” keraamilisse ahju, siis ei hakka see õigesti tööle.
Poodides on saadaval nii tamme-, kase- kui lepasütt, aga soovitame kasutada leppa, sest see on kõige naturaalsem ei anna toidule liigset kõrvalmaitset. Lepasüsi süttib kõige kiiremini ja ja on valmis grillimise alustamiseks juba u 5 minutiga. Tamme- ja kasepuust süsi hõõgub küll mõnevõrra kauem, aga nendes kottides kipub olema liigselt palju puru ja väikseid söetükke, mis ei sobi kamado-tüüpi ahjus pikaajaliseks küpsetamiseks.
2. Täida söekorv söega nii, et jääks õhuvahe kuumusejagajast 1-1,5cm.
3. Keraamilised kuumusejagajad oleks mõistlik mähkida fooliumisse. Nii on lihtsam neid puhastada. Kui fooliumisse ei mähi, siis saab kuumusejagad puhtaks põletades neid kuumuse käes, keerates need peale küpsetamist teistpidi ja lasta külge jäänud rasvaplekkidel ära põleda. Samas selline kõrgema temperatuuriga kuumutamine võib lühendada ka keraamilise plaadi eluiga.
PS: Osadel grilliaparaatidel (näiteks Kamado Joe Classic III ja Big III) on kaasas SloRoller, mis jaotab kuumust ja suitsu ühtlaselt grilliaparaadi sees. Selle lisaseadme kasutamise korral keraamilisi kuumusejagaid ei ole põhjust kasutada - SloRoller asetatakse süte kohale plaatide asemele, kusjuures sarnaselt keraamilistele kuumusejagajatele on mõistlik ka SloRolleri pealispind katta vahetatava fooliumiga, et see säiliks puhtana.
4. Aseta narmendav süütepulk/süütekuubik söe sisse keskele ja süüta ning kata pulk/kuubik söega.
5. Samal ajal kui süsi süttib, aseta kõrval oleva laua peale puhtad ja külmad grillrestid ning aseta lihad kenasti resti peale – nii saad need hiljem kiirelt koos restiga grillile tõsta ja ei pea grillikaant liiga kaua lahti hoidma. Selgituseks, et kui asetada lihad kuumale restile grilli peale, siis hakkab liha küpsema ka juba restikuumusest ja lisaks grillikaant lahti hoides kaotate ilusa suitsu (juhul kui puutükike on sütele pandud) ja ahju temperatuur tõuseb liigselt!
6. Kui süütepulk/kuubik on ära põlenud ja süsi hõõgub väikesel alal keskel, siis aseta (soovi korral) süte sisse 1-2 väikest puutükikest (umbes tikutopsi suurune puutükk, mis tekitab suitsu ja lisab seega roale suitsumaitset) ja seejärel kuumusejagajad raamile. Ära lase kogu söel korraga hõõguma hakata, vaid ainult ca 10 cm laiusel söepinnal – sellest piisab, et alustada madala kuumusega küpsetamist. Samuti ära lisa liiga palju puitu – see muudab liha maitse liigselt suitsuseks ja nii võib rikkuda ka liha välimuse.
Lepalaastu ja näiteks (maitse)pelleti lisamine pikemalt kestva küpsetusaja korral ei ole nii efektiivne kui puutüki lisamine, sest laastupuru ja pellet suitsevad kiiremini ära ja ei anna roale suitsumaitset piisavalt.
7. Aseta lihad koos grillrestidega grillile ja sulge grillikaas.
8. Ava õhuluugid vaid 1 cm võrra nii alt kui ülevalt. Veendu, et ahjust tulev suitsu värvus on ilus valge.
9. Süütamise ja küpsetamise protsessi ajal toimub temperatuuri reguleerimine sünkroonselt ülemise ja alumise õhuluugi liigutamisega.
10. Toit on valmis siis kui… Vaata siit täpseid küpsetusastmeid ja nippe.
11. Kui küpsetate liha, siis enne söömist võiks lasta valmisküpsenud lihal toatemperatuuril fooliumisse mähituna tõmmata 5-10 minutit, et lihamahlade liikumine peatuks ja maitse oleks parem ning liha pehmem ja mahlasem. Samas ärge sel laske liigselt jahtuda, vaid sööge kuumalt.
Süütamise pildigalerii:
Loe ja vaata lisaks: Enn Tobrelutsu grillinipid ja õpetused
(VÕISTLUS)RIBI KÜPSETAMISE ÕPETUS
VERIVORSTI VALMISTAMISE ÕPETUSED
Autorid: Koit Kuusk, Erlis Schönberg, Enn Tobreluts, Erkki Laidinen / Eesti Grilliliit
Õpetuste lugemiseks ja pildigalerii vaatamiseks mine lehele www.verivorst.ee või klikka pildil:
ENN TOBRELUTSU GRILLIÕPETUSED, GRILLINIPID JA SOOVITUSED
VIDEOD
ohutus kõigepealt ehk ARST MARE LIIGERI kiire (GRILLI)ABI
Kuidas valmistada šašlõkki?
Kuidas valida grilliaparaati?
Pit Boss ja Louisiana grillid on nüüd Eestis!
Kuidas grillida kortermaja rõdul?
LÕHE fileerimise õpetus
KODUNE VORSTITEGU
Grillvorst suitsupeekoniga
jõuluvorstide tegemine
KALAFILEERIMISE ÕPETUS
KartulikooRIMISE ÕPETUS
VORSTIVIILUTAMISe ÕPETUS
ÕLLE SERVEERIMISE ja TÄPSUSVALAMISE ÕPETUS
KOKTEIL "eesti vabariigi terviseks!"
puhta vee kokteilid
GRILLINIPID SAATES "SUVEL VÕIB"
lambaliharoad SAATES "lammas EESTI MOODI"
JÕULUROAD SAATES "JÕULUD EESTI MOODI"
"Eesti rahva grillikool" TV saated
3. saade (2009):
2. saade (2008):
1.saade (2007):
"GRILLIVABARIIK EESTI"
Grillide valik, grillinipid, Eesti grilliajalugu ja Grillfesti Türilt Pärnusse minemine...
ENN TOBRELUTSU PERSOONISAADE "EESTI EDULUGU"
Kuidas saada ja olla edukas grillivaldkonnas...
antrekoodi grilimine (Papa lauri koduresto)
Eesti Grilliliidu liikme Laur Luuk`i Youtube kanal Papa Lauri Koduresto